3D-skanning og en bankhvelvdør til besvær

feb 2, 2016K32

Hva gjør du når lokalene du skal fornye er en salig miks av x antall kvadratmeter med fasader som skal beholdes, bygg som skal bevares, etasjer som skal rives, bygg som skal rekonstrueres, eller erstattes komplett? Du lager en 3D-skan av hele kvartalet så klart!

Terje Fritzman er mannen som jobber med kvalitetssikringen av modellene skapt gjennom disse 3D-skannene. Entusiasmen er stor når han forklarer hvordan punktskyen skapt av 3D-skannerne fungerer:

– Den viser helt ekstreme nyanser. Du kan for eksempel kan se at det står Birting Libris på glassrutene, selv når det bare er noe teip som er klistret på glasset. Dette fordi det er en litt annen refleksjon i teipen enn det det er i glasset, som skannerne oppfatter. Det er veldig stilig!

I 2014 skannet Skanska hele utsiden av Kvartal 32, sendte bildene videre til India for modellering, og 14 dager senere var en detaljert modell av alle fasader klar. Sommeren 2015 ble prosessen gjentatt for innsiden av kvartalet med en ukes feltarbeid i Kristiansand, og 3 ukers modellering i India.

Dette forenkler byggeprosessen enormt. En av fasadene ut mot Tollbodgaten har blitt revet, men skal rekonstrueres senere i byggeprosessen. Der man i gamle dager ville ha måttet bruke fotografier og tegninger, har man nå en digital modell som viser hver minste lille detalj.

– Det gjør det for så vidt vanskeligere for oss å lure oss unna, når man har det på millimeteren, humrer Fritzman.

Den ferdige modellen og punktfilen, sistnevnte på hele 17GB i størrelse, er det Fritzman som er ansvarlig for. Han er utdannet sivilingeniør fra Høyskolen i Grimstad (nå UiA) og Universitetet i Stavanger, med et halvårs utveksling til University of Alberta i Canada. Nå jobber han for danske COWI og har jobbet på Kvartal 32 siden november. Kvalitetssikring er viktig, for selv om modellen som kom tilbake fra India i det store og hele var god og detaljert, skjer det en og annen glipp på innsiden.

– Da Skanska scannet bygget så stod hvelvdøra [hos Nordea] åpen. Og den er jo ikke ubetydelig i størrelsen. Så når scannene kom tilbake fra India hadde de tegnet den opp som en vegg. En stor, bulkete vegg. Det var ingen her som forstod helt hva det var før vi tok en tur bort i lokalet for å sjekke.

Nærhet til byggeplassen er en fordel. Anleggskontoret har tatt over en rekke tomme kontorlokaler ut mot Nedre Torv, og her sitter byggleder, rivningsleder, arkitekter og andre over to etasjer. Samlokaliseringen er ikke unik, men langt unna normalen i byggebransjen, og i følge Fritzman gjør det prosessen mer effektiv og hyggelig.

To-tre dager i uka møtes vi og snakker sammen, så alle vet hvor man er og hva man jobber med. Når de som river lurer på noe kan de komme opp og spørre, eller så kan jeg bare gå ut og se. Og når jeg modellerer noe i tredje etasje i et av byggene, og lurer på hva en ting egentlig er, så kan jeg bare ta på verneutstyr og gå bort og sjekke.

Informasjonen som er hentet fra skanningen, og som nå er integrert i modellen skal brukes gjennom hele byggeprosjektet. Som Building Information Model(BIM)-koordinator plotter Fritzman inn ekstra informasjon som kommer inn fra de forskjellige avdelingene, informasjon som blir brukt til både riving og bygging senere. I disse modellene kan du ved et tastetrykk finne ut av hvor tykk en gitt vegg er, hva slags betongkvalitet den har, om den er en lettvegg eller til for isolasjon, og lignende.

– Hvis man knuser en rute skal man kunne gå inn på modellen og kunne sjekke hvilken type glass det var man knuste.

Fritzman skal jobbe med Kvartal 32 i minst et år til, og hoppet av et annet prosjekt for å kunne være med på dette i stedet.

Hva er det som er kult med dette prosjektet?

Det er jo egentlig den rollen jeg har nå. Å jobbe mot den teknologien som punktskyen representerer. Jeg skal være både byggingeniør og arkitekt. Og så er det en praktisk del i det hele. Vanligvis så sitter jeg på PC-en og jobber, men her er det sånn at man tar på seg verneutstyret hver dag for å gå rundt på plassen og løfte og måle inn og se hvilke søyler man har, og hvilke bæringer det er der. Det er veldig gøy!